Welke DNS Server Wordt Gebruikt?

//

Larry Thompson

Welke DNS Server Wordt Gebruikt?

Het Domain Name System (DNS) speelt een essentiële rol bij het vertalen van domeinnamen naar IP-adressen. Wanneer u een website bezoekt, vraagt uw computer het IP-adres op van de domeinnaam die u heeft ingevoerd.

Maar welke DNS-server wordt gebruikt om deze vertaling uit te voeren? In dit artikel zullen we dit onderwerp nader bekijken.

Wat is een DNS-server?

Een DNS-server fungeert als een soort telefoonboek voor het internet. Het vertaalt de door mensen leesbare domeinnamen, zoals www.example.com, naar numerieke IP-adressen, zoals 192.168.0.1. Op deze manier kan uw computer communiceren met andere computers en servers over het wereldwijde web.

Standaard DNS-server

Wanneer u verbinding maakt met internet via uw internetprovider, wordt meestal automatisch een standaard DNS-server toegewezen aan uw computer of router. Deze server wordt gebruikt voor alle DNS-verzoeken die u doet tijdens het surfen op het web.

Hoe kunt u uw huidige DNS-server controleren?

Om te achterhalen welke DNS-server momenteel wordt gebruikt, kunt u de volgende stappen volgen:

 • Windows: Open het Startmenu en typ ‘cmd’ in de zoekbalk om de Command Prompt te openen. Typ vervolgens ‘ipconfig /all’ en druk op Enter. Onder ‘DNS-servers’ vindt u de IP-adressen van de gebruikte DNS-servers.
 • Mac: Ga naar ‘Systeemvoorkeuren’ en klik op ‘Netwerk’.

  Selecteer uw actieve netwerkverbinding, klik op ‘Geavanceerd’ en ga naar het tabblad ‘DNS’. Hier vindt u de IP-adressen van de gebruikte DNS-servers.

 • Linux: Open een terminalvenster en typ ‘cat /etc/resolv.conf’. De regels die beginnen met ‘nameserver’ tonen de IP-adressen van de gebruikte DNS-servers.

Alternatieve DNS-servers

Sommige gebruikers kiezen ervoor om alternatieve DNS-servers te gebruiken in plaats van de standaard DNS-server van hun internetprovider. Dit kan verschillende voordelen bieden, zoals verbeterde snelheid, betere beveiliging of toegang tot geografisch beperkte inhoud.

Er zijn verschillende populaire alternatieve DNS-servers beschikbaar, waaronder:

 • Google Public DNS: IP-adres: 8.8.8 / 8.4.4
 • OpenDNS: IP-adres: 208.67.222.222 / 208.220.220
 • Cloudflare DNS: IP-adres: 1.1 / 1.1

Om een alternatieve DNS-server in te stellen, kunt u de bovengenoemde IP-adressen gebruiken en deze configureren in uw netwerkinstellingen of router.

Conclusie

De DNS-server die wordt gebruikt bij het vertalen van domeinnamen naar IP-adressen kan variëren, afhankelijk van uw internetprovider. Het is echter mogelijk om alternatieve DNS-servers in te stellen voor verbeterde prestaties of extra functies. Door bewust te zijn van welke DNS-server wordt gebruikt, kunt u uw internetervaring optimaliseren.

Ik hoop dat dit artikel u heeft geholpen bij het begrijpen van welke DNS-server wordt gebruikt. Vergeet niet dat HTML-elementen zoals vetgedrukte, onderstreepte,

  en

 • voor lijsten en

  ,

  , etc. voor subheaders kunnen worden gebruikt om uw inhoud visueel aantrekkelijk en georganiseerd te maken.

Discord Server - Web Server - Private Server - DNS Server - Object-Oriented Programming - Scripting - Data Types - Data Structures

Privacy Policy